Ismerje meg az articsóka jótékony tulajdonságait!

(2012. November 27.)


Frissüljön fel a méregtelenítő és tápláló articsóka fogyasztásával!

 

Egy itáliai család földjén évszázadok óta termesztették ezt a frissítő, vitalizáló hatású gyógynövényt, mikor is a legifjabb csemete, Angelo, úgy döntött, hogy felveszi étlapjára az articsókából készült zamatos étkeket.

Angelo restijét nem a mai utasellátós kisbüféként kell elképzelni, a 19. század végén a pályaudvari gasztronómia komplett hidegkonyhai tálakat jelentett. Angelo igazi remekműveket alkotott az articsókából. A forradalmi újítás abból állt, hogy csak a kis fejű növényeket tartotta meg, a nagy, tölteni való és emiatt közkedvelt példányokat eladta a piacon, mint mindig.



A zsenge articsókáról leszedte a külső leveleket, kihúzogatta a „szénákat”, majd sós, ecetes, szódabikarbónás vízben megfőzte őket. Lecsöpögtetés és száradás után dunsztosüvegbe tette, majd babérlevéllel és egész borssal fűszerezve nyakon öntötte a legjobb olívaolajjal. A hideg előételnek akkora lett a sikere, hogy előbb a grosettói, végül a fővárosi pályaudvarra csábították az egyre híresebb restimestert.

Rómában akkora karriert futott be a carciofini sott’olio, hogy már nem a jegyekért, hanem az olajos articsókáért álltak sorba az emberek. Hamarosan igen tehetős ember lett Angelóból, és hálája jeléül adta a fiának a Carciofino nevet.

Az articsóka töretlen népszerűsége


Az articsókának reneszánsz idején már Itália-szerte mágikus gyógyerőt tulajdonítottak, és a gazdagok fűszerboltban kapható kiváltságává vált afrodiziákum-hatása miatt.


Hamarosan egyre gyakrabban tűnt fel a térdig érő zöld növény a szántóföldeken, előbb az észak-olasz régiókat, majd Dél-Franciaországot is meghódította. Nem úgy Goethét, aki Itáliai utazások című könyvében csodálkozásának ad hangot, mennyire szeretik a taljánok ezt az íztelen bogáncsot. Pedig az articsókára a legkevésbé sem igaz, hogy íztelen, inkább finoman fanyar, kesernyés. Ma már a bogáncsra sem hasonlít, inkább egy szép zöld vagy lila tobozra emlékeztet.


Mivel kimondottan fagyérzékeny, eredményesen csak a Földközi-tenger országaiban termeszthető, így egyhamar nem lesz a hazai piacok olcsó tömegáruja. Ha azzá válna is, hatalmas karriert aligha futna be, mert a honi konyhára nem jellemző a virágkezdemények fogyasztása. A déli népek viszont imádják, a virágok hajtásait még a bimbók kifakadása előtt leszedik, de az is előfordul, hogy a fiatal, halvány hajtásokat fogyasztják.

A méregtelenítő articsóka nyers fogyasztása


Az articsóka élvezete a bogáncsfélékhez tartozó tulajdonságai miatt szinte mindig igényel egy csekély előkészítést. A virág nyelét le kell vágni, a keményebb, külső leveleket el kell távolítani. A megmaradt puhább levelek nagyjából egyharmadát is le kell nyisszantani, majd citrommal megkenni, különben makacsul elszíneződik.


A kisebbek marinálás után fogyaszthatók, a nagyobbaknak az élvezet kedvéért kijár a félórás forró fürdő.


 

Béltisztítás és tápanyagpótlás az articsóka fogyasztásával


Az articsóka nagy erénye kulináris örömök mellett, hogy tápanyagértéke rendkívül magas. Nemcsak azért, mert kalciumban, vasban, fehérjében A-provitaminban és B-vitaminban gazdag, hanem eredményesen csökkenthető vele a koleszterinszint, méregteleníthető vele a máj, tisztítható a vese.


Az articsóka fogyasztásáról és felhasználásáról készült statisztikai adat alapján évi tizenkétmillió üveggel fogyasztanak belőle a világon, elsősorban persze Olaszországban. Ezzel a Campari után a második legkelendőbb likőr, pedig csak 1951 óta készítik a fanyar aperitivót.


A márkának az adta az első nagy lökést, amikor Ernesto Calindri, egy imádott olasz színész éveken át népszerűsítette tévéreklámokban, a fiatal fogyasztókat pedig 155 klasszikus Vespa kisorsolásával nyerték meg 1997-ben.


Az articsóka gyógyhatása ma már beivódott a köztudatba, kedvelt, egészséges táplálék, mellyel garantáltan tehetünk szervezetünk feltöltéséért, felfrissüléséért. Jótékony hatásait ma már nemcsak nyersen fogyasztva élvezhetjük, hanem koncentráltan, kapszula formájában is.

 

Ajándékozza meg szervezetét, segítse emésztését és jó közérzetét az articsóka méregtelenítő, salaktalanító tulajdonságainak köszönhetően!

 

Támogassa szervezete védekezőképességét, őrizze meg egészségét a téli időszakban is a sejtmegújító, vitalizáló, méregtelenítő Articsóka kapszula használatával!

 

 

Bővebb tájékoztatást az alábbi linkre kattintva talál:

http://www.csinileszel.hu/termekek/meregtelenites_beltisztitas/

 

 

Forrás: eletmod.hu

Vissza az előző oldalra

A kosár üres.

  • Webáruházunk működését bizonytalan ideig beszüntettük!
  • Szállítási költség: 1490 Ft.
  • Ingyenes szállítás: 30.000 Ft. feletti rendelés esetén.
  • Várható kézbesítés: 2 munkanap.
  • Diszkrét csomagolás.
  • Pénz visszafizetési garancia.